Een interview met de architecten van De Bonnefant

Ze zijn de scheppers van het project, de artiesten van een nieuwe residentiële kunststroom. Maar waar haalden de stedenbouwkundigen en architecten van a2o de mosterd voor hun muzes, en hoe kleurden ze het project precies in? Een inspirerend interview.
 
Waar haalden jullie de mosterd voor De Bonnefant?
a2o: “Onze belangrijkste inspiratiebron was zonder twijfel het bestaande RTT-gebouw. De mooie forse baksteenarchitectuur met haar grote ramen en prachtige natuurstenen ornamenten: het is zonder twijfel een van de knapste gebouwen in Hasselt. We hebben er dan ook resoluut voor gekozen om het gebouw te behouden en te renoveren om die Hasseltse authenticiteit te bewaren.”
 
Waarom hebben jullie voor die renovatie gekozen?
a2o: “Dat vinden we heel belangrijk: als een gebouw goed genoeg is om te recupereren, is het onze plicht dat ook te doen. Duurzaam omgaan met materialen en onze ecologische voetafdruk beperken, is belangrijk voor onze generatie, maar zeker ook voor de volgende.”
 
Hoe past het project in de omgeving, en bij uitbreiding, de stad?
a2o: “De Bonnefant brengt oud en nieuw samen. Het is trouwens de eerste keer dat er in Hasselt zo resoluut wordt gekozen voor hergebruik van een oud gebouw. Die oude architectuur hebben we in contrast gezet met de horizontale luifels en groene elementen om een mooie dialoog te creëren met de omgeving.”
 
In De Bonnefant leeft iedereen samen, van studenten tot senioren. Hoe ontstond dit vooruitstrevend samenwoonverhaal?
a2o: “Het was de ambitie van de bouwheren en van onszelf als architecten om een vooruitstrevend en ongezien project te ontwikkelen. In Hasselt (en heel Limburg eigenlijk) zijn er praktisch enkel monofunctionele projecten: woonblokken die specifiek op een bepaalde doelgroep zoals studenten of ouderen zijn gericht. Omdat de Bonnefant zo centraal ligt en echt een stuk stad binnen een stad vormt, wilden we die diversiteit ook in de bewoners terugzien. Dat was vanaf de eerste pennentrek al duidelijk. In dit hybride project vinden jong en oud een thuis, en ze delen de tuinen rond dewelke de gebouwen zijn opgebouwd.”
 
Op het dak van het oude gebouw komen 5 heuse sky houses. Vanwaar dit briljante idee?
a2o: “Onderzoek wees uit dat het RTT-gebouw een uitzonderlijk goede structuur heeft. Niet onlogisch als je weet dat er vroeger grote installaties in stonden en de draagvloeren en structuur zo bestand waren tegen zware belastingen. De sky houses zijn echte huizen, alleen staan ze niet op de grond maar op een dak en hebben ze prachtige terrassen in plaats van tuinen. Ze bepalen mee de skyline van Hasselt.”
 
Verlaagd btw-tarief: 6% ipv 21%
Lees meer
Bezoek ons modelappartement
Maak een afspraak
Download onze brochures
Download